Jämkning eller ändrad beräkning av preliminärskatt

Ett beslut från Skatteverket om ändrad beräkning av preliminärt skatteavdrag (jämkning) innebär att arbetsgivaren skall göra ett lägre eller högre skatteavdrag från lönen än vad som framgår av skattetabellen.

Skatteverket får enligt skattebetalningslagen (1997:483) efter ansökan från en fysisk person med A-skattesedel besluta att skatteavdrag skall göras enligt särskild beräkningsgrund (jämkning av preliminärskatt). En förutsättning för ett sådant beslut är att överensstämmelsen mellan den preliminära skatten och den beräknade slutliga skatten därigenom kan antas bli bättre.

En anställd kan ansöka om jämkning eller ändrad beräkning av A-skatt hos Skatteverket om den anställde har inkomst endast under en del av året, sidoinkomster såsom kapitalvinster för vilka inget skatteavdrag görs, hög fastighetsskatt, höga kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats eller höga avdragsgilla utgifter för exempelsvis skuldräntor.

En arbetsgivare är skyldig att följa ett beslut från Skatteverket om ändrad beräkning av skatteavdrag för preliminär inkomstskatt. Ett beslut om ändrad beräkning av skatteavdrag kan innebära att skatteavdraget skall göras med en fast procentsats (jämkning i procent), skatteavdrag skall göras enligt tabellskatt med ett visst belopp ytterligare (tabellskatt med jämkning uppåt) eller att skatteavdrag skall göras enligt tabellskatt med avdrag för visst belopp (tabellskatt med jämkning nedåt).

Krea är specialiserad på företagslån och har Sveriges nöjdaste kunder inom förmedling av företagslån. Fler än 7000 svenska företag har hittat rätt lån via Krea. Med störst nätverk av fler än 20 banker och långivare hittar du den bästa räntan och villkoren för ditt företagslån. Klicka här och gör en ansökan redan idag.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad: 2009/12/09


Kontakta personalekonomi.se